New clubhouse is rugby club’s ‘dream’

How Shoreham Rugby Club's new clubhouse could look. Picture courtesy of Liam Russell Architects SUS-150929-150420001
How Shoreham Rugby Club's new clubhouse could look. Picture courtesy of Liam Russell Architects SUS-150929-150420001

SHOREHAM Rugby Club realised its ‘dream’ on Monday after approval was granted to build a brand new clubhouse.

The club’s current facility is run-down and too small for the growing club, which has seen its youth section rocket in the last five years.

Adur District Council planning committee approved designs for the new clubhouse, which the club hopes will be open next summer.

Chairman Mark Norris said: “We are very happy. A lot of people have worked towards this over the last ten years.

“It is a dream of the club and we have always wanted a home in Buckingham Park. We wanted to have a facility that the club should have, to benefit our members and which they deserve.

“They have supported us for years in the pouring rain and this is a chance for us to give something back to them and the community.”

The clubhouse will double the number of current changing rooms, helping the club comply with the latest regulations.

The current café, run by Cupcakes, will be incorporated into the design.

The application, approved unanimously, impressed councillor Pat Beresford.

He said: “I like the design. I think it is a good design, particularly in that location and I think what we are looking at here is progress.

“We are getting a good deal out of this compared to what was there before.”

The club now runs a girls’ team, walking rugby sessions for the over 40s and numerous junior teams.

Mr Norris said teams often had no changing facilities as the current clubhouse was full up, while parents had nowhere to shelter from the elements during winter months.

“The clubhouse will be a revenue stream for us to help keep our numbers up,” he said.

“Hopefully we can grow even further.”

The committee largely praised the application but councillor Brian Coomber expressed his reservations about aspects of the design, stating the finish looked ‘a bit old fashioned’ and ‘1930s’ and that he would prefer a grey finish over the white.

Despite his concerns, however, he supported the application.